Vakiomestari vai livepelaaja?

Nummelassakin, aivan kuten muuallakin Suomessa pelataan kohtuullisen paljon urheiluvetoja. Suomalaiset ovat kylläkin enemmän tunnettuja siitä, että pelaamme automaattipelejä, joita on jokaisen kaupan kassojen läheisyydessä ollut jo lähes sata vuotta, mutta pelaamme me myös vakiota, pitkäävetoa ja nykyään entistä enemmän myös livevetoja. Muualla Euroopassa livepelaaminen on jo itseasiassa ohittanut pelimäärissä etukäteen pelattavat pelimuodot kuten pitkävedon, mutta me suomalaiset olemme yhä tapojemme orjia.

Vakiovihjeet 2020 ovat saatavilla monesta lähteestä, mutta onko vakio sinun suosikkipelisi? Pelaatko sitä viikonlopun perinteistä 13-kohteen peliä, vai pelaatko näitä välipäivien ja viikonlopun muita pelejä, kuten formuloita tai e-urheilua? Esimerkiksi ensi viikolla on jälleen alkamassa e-urheilusssa ESL Pro liigan euroopan kamppalut, jotka todennäköisesti ilmestyvät vakiolapulle.

Jalkapalloa seuraamaan

Vakio on perinteisesti jalkapalloon liittyvä pelimuoto ja Suomessa on vuosia pelattu jopa Vakion Suomen Mestaruudesta, mutta silloin kun arvaillaan peräti 13 kohteen voittajia, on loppujen lopuksi kyse onnen ja taidon yhteispelistä- aivan kuten se on itse pelissäkin. Joskus saattaa huonon laukauksen eteen tulla vastustajan puolustajan polvi, josta pallo saa oudon kimmokkeen ja painuu vastustelemattomasti vastustajan verkkoon – jos se sitten jää ottelun ainokaiseksi ja seuraa yllätysvoitto, voivat sen arvanneet voittaa todella hyvillä kertoimilla, ja siinä on urheiluvedonlyönnin salaisuus. Tuo vuoden 2016 voittajakin myönsi voiton tulleen 80 % onnella.

Altavastaajakin voi yllättää, eikä tulos ole koskaan etukäteen selvä. Valitettavasti vain turhan usein suomalaiset joukkueet taapertavat varjojen teillä eurooppacup peleissään ja tuovat tullessaan useimmiten vain tappion karvaita kalkkeja.

Suoratoisto ja livepelaaaminen

Internet ja mobiililaitteet ja suoratoistokanavat ovat muokanneet urheilun seuraamisen aivan uudelle tasolle. Käytännössä jokaisella eurooppalaiselle urheilua seuraavalla aikuisella on tavalla tai toisella mahdollisuus seurata kaikkien pääsarjojen kamppailuja, juuri siellä missä aina sattuu olemaan. Näistä peleistä monet ovat saatavilla ihan perus televisiokanavilla, mutta osa on sitten maksullisilla lisäkanavilla, tai vedonlyöntioperaattoreiden omien sivujen kautta maksutta katsottavissa. Jo vuonna 2018 eurooppalaiset operaattorit maksoivat eurooppalaisille seuroille yli 100 miljoonaa euroa suoratoisto-oikeuksista.

Esimerkiksi tänään olisi tarjolla perus kanavilla Belgian SPA:n formuloita, Superpesistä, AIK:n ja BK Häckenin ottelu, ja urheilukanavilta paljon muuta, mutta tämä sunnuntai onkin rauhallinen urheilupäivä mm. sen vuoksi että suurin osa USA:n ammattilaisliigoista ja joukkueista ei pelaa vastalauseena amerikkalaisen poliisin harjoittamaan liialliseen voimankäyttöön. Tauolla ovat niin NHL, NBA kuin amerikkalaiset e-urheilu tiimit. Kaikki lähti liikkeelle, kun koripalloliiga NBA:n mestariehdokkaisiin kuuluva Milwaukee Bucks päätti boikotoida pudotuspeliotteluaan viimeisimmän Yhdysvalloissa julki tulleen poliisiväkivallan vuoksi.

Urheilu on aina ollut osa kansainvälistäkin politiikkaa, ja sitä se on nykyäänkin. Onkin mielenkiintoista nähdä minkälaisen roolin, jos mitään urheilu ottaa tulevissa USA:n presidentinvaaleissa.

Kumpaa sinä pelaat, liveä vai etukäteen?

Jos siis Euroopassa on livepelaaminen ohittanut etukäteispelaamisen, niin mitenkäs täällä Suomessa, meilläkin on kuitenkin saatavilla samat livepelit kuin muillakin Euroopassa, missä vaiheessa täällä livepelaaminen ohittaa etukäteen tehdyt laput? Muutos tulee olemaan melkoinen, sillä nykyään suositut porukkapelit käytännössä katoavat siinä vaiheessa kun livepelaaminen lisääntyy, vai käykö niin, että Suomi jää nykyiselle tasolleen, ja porukkapelit säilyvät? Yksi porukkapelien suosion salaisuus on niiden helpppous. Lähes jokaisessa pelipisteessä on tarjolla valmiita porukkalappuja tulevien päivien pitkävetoon tai vakioon. Näitä porukoita on helppo ostaa, joten siksi ne ovat suosittuja – ne ovat myös helppoja ostaa, mutta miksi pelaaja laittaa omia rahojaan, jonkin toisen miettimään ja arpomaan lappuun, millä kriteereillä?

Mitä ja miten sinä pelaat urheilupelejä? Ja jos olet pelannut vakiota, oletko koskaan saavuttanut omalla rivilläsi tuon 13/13 oikein tuloksen?

Vastaa