Koska lohjalainen voittaa isoilla areenoilla?

Koska koittaa seuraavankerran ja missä lajissa päivä, kun lohjalainen voittaa EM- tai MM-tasolla? Kyseessä tuskin on lohjalainen joukkue, mutta yksilö, joka kamppailee joko yksilönä tai osana joukkuetta.

Mitä sellaisia mahdollisuuksia Lohjalla on, ja miten esimerkiksi paikalliset yritykset voisivat olla tukemassa näitä urheilijoita matkalla kohti unelmien täyttymistä?

Suoratoisto ja lohjalaiset

Live Stream 2020 palvelut ympäri Eurooppaa esittävät mitä erilaisien lajien suorituksia lähes 24 tuntia vuorokaudesta, ja silloin tällöin sarjoissa, otteluissa ja turnauksissa näkyy myös suomalaisia urheilijoita, mutta keitä lohjalaisia voisimme pongata aivan voittokamppailuista joko jo tänä vuonna tai tulevina vuosina? https://www.youtube.com/embed/6DFnDKeqffg

Yllä olevalla videolla näemme Tuukka Taposen kovaa kamppailua viime sunnuntaina Italian Sarnossa, jossa hän oli aivan viimeisille hetkille kiinnie podium sijoituksessa, mutta lopulta saaliiksi tuli tällä kertaa neljäs sija.

Tuukka on kuitenkin yksi niistä paikallisista urheilijoista, joita voimme odottaa näkevämme tulevina vuosina myös isommissa autoluokissa ja sitä myöten kenties myös joskus Bottaksen ja Räikkösen jalanjäljissä formuloissa.

Lohjalainen jääkiekkoilija tai jalkapalloilija

Lohja sijaitsee sopivan välimatkan päässä Helsingistä, joten tänne voisi hyvinkin syntyä tulevaisuuden joukkuepelaaja. Meillä Lohjalla on kuitenkin joukkueita, joissa voi kehittyä ensimmäiset vuodet, mutta tosiasia on, että jo varhaisteinivuosina on lähdettävä ”parempiin” joukkueisiin pelaamaan, muuten ei ammattilaiskentät kutsu.

Parempi joukkue tarkoittaa parempia harjoitteluolosuhteita, ammattilaisvalmennusta ja parempia verkostoja kokonaisuuden kannalta. Luonnonlahjakkuuksien ei myöskään tarvitse itse maksaa mitään maksuja, vaan näille kyllä löytyy nopeasti sponsorit. Urheilusponsorointi on Suomessa kuitenkin yhä vieläkin kasvussa oleva laji, jossa yhä sekä yritykset että urheiluväki etsivät toimivia ratkaisuja yhteistyön sujumiselle. Sponsorointi ei ole enää vain rahan antamista vaan molemminsuuntaista yhteistyötä, missä myös urheilijan pitää tehdä osansa, eikä se ole pelkästään omassa lajissaan pärjäämistä.

Sponsoroinnissa yksi tärkeimmistä kanavista on sosiaalinen media, ja sen kaikki eri muodot, sillä aktiivinen urheilija saa nopeasti oman faniporukkansa, ja tälle porukalle on helppoa esitellä sekä tuotteita että palveluita oman toiminnan ohessa. Se ei vaadi paljon urheilijalta muuta kuin omaa aktiivisuutta.

Kamppailu-urheilija?

Voisiko seuraava lohjalainen menestyjä tulla nyrkkeilyn, painin tai painonnoston tai vaikkapa judon tai karaten, taekwondon maailmasta? Näistä ainoastaan nyrkkeily on sellainen, joka pääsee pääkanavilla, ja missä oikeasti liikkuu isot rahat. Lohjalta on ponnistanut mm. Frans Salmi, joka oli monissa ikäluokissa luokkansa parhaita, mutta taekwondolla ei pääse miljoonatienesteille olit sitten kuinka hyvä tahansa. Muutenkin kamppailu-urheilusta on Lohjalta löytynyt ja noussut useita lajin mestaritason kamppailijoita, mutta nyrkkeily ei ole Lohjalla ollut kovin korkeassa huudossa.

Aikoinaan kuulemme Lohja oli korkealla pesäpallossa, mutta niin siinä kuin jalkapallossa tai jääkiekossa Lohjan sijainti näin lähellä Helsinkiä estää käytännössä pääsarjatason joukkueen kehittymisen. Näin lähellä PK-seutua parhaat pelaajat viedään kyllä isompiin joukkueisiin jo juniori-iässä ja kyllähän naapuri Veikkolasta pääsi nuori mies pelaamaan jo Englannin valioliiga joukkuen junioriakatemiaan. Miksei siis myös lohjalainen?

Jääkiekossa on noussut nummelasta mm. Eeli Tolvanen, joka nykyään kiekkoilee NHL-taalajäillä ja siinä on yksi naapurin nuori mies, jota voi nähdä televisiossa, ja jolla on mahdollisuudet suuriin voittoihin.

Henry Manni mallina maailmalla

Tähän loppuun on nostettava kuitenkin yksi selkeä lohjalainen menestyjä urheilussa, eli Henry Manni, jonka palkintokaapista löytyy niin kultaa kuin hopeaa kaikilta mahdollisilta tasoilta. Mannista kirjoitimme enemmän tänne. Pyörätuolikelauksessa Mannilla on viisi MM-mitalia, yksitoista EM-mitalia, joista yhdeksän kultaista ja kaksi hopeaa.

Muita lohjalaisia nykyajan urheilijoita ovat mm. Sami-Matti Trogen, joka ajaa Rallycrossin MM-sarjaa, ja Oskari Mörö, joka nykyään edustaa Esbo IF:n joukkuetta. Oskari on 400 metrin aituri. Pitää myös tässä listata EM-ja MM-kamppailija painonnostossa eli Meri Ilmarinen sekä menneiden vuosien jääkiekkoilija Timo Pärssinen, joka lähti maailmalla 1977 Lohjalta ja lopetti kansainvälisen jääkiekkoilijan uransa lopulta Lahden Pelicansin riveissä.

Vastaa